Guidade turer

Med Thomas Olsson som guide (se även under rubriken Museum) så genomförs guidade turer i fängelset. Detta sker i första hand för större och mindre grupper och kostar 50 kronor per person. Hela avgiften går oavkortat till den ideella förening som drivs av Thomas och bekostar arbetet med att skapa ett museum i fastigheten.

Thomas berättar bland annat historien om den kvinnlig fånge som satt i en isoleringscell, men glömdes bort och ingen hörde hennes förtvivlade rop på hjälp. Hon hittades så småningom av några vakter men var då sönderäten av råttor. Hon fick läkarvård, men hennes liv gick då inte att rädda. Detta var 1861 och i en tid då råttorna bar på farliga sjukdomar som exempelvis gula stafylokocker.

Thomas avslutar sin guidade tur i ljusare och mer hoppingivande lokaler och med en lite tragik-komisk historia, då han i vårt fängelsekapell berättar om ett stundande bröllop i fängelset.

Tyvärr fick bröllopet dock ställas in då den blivande bruden söp sig berusad två gånger, varefter prästen beslutade att ställa in bröllopet.

Information om de guidade turerna och museet får ni genom att kontakta Thomas Olsson på: museet@watersidemariestad.se

Museum